Een wormenhotel is een manier om voedselresten om te zetten in een voedingsrijke meststof die kan worden gebruikt voor kamer- en tuinplanten. Een pond wormen kan in minder dan drie maanden 65 pond voedselresten eten! Wormenbakken zijn meestal veel kleiner dan compostbakken in de achtertuin, dus ze zijn een goede optie als je weinig ruimte hebt.
In de bovenste bak van het wormenhotel doe je organisch afval uit bijvoorbeeld de keuken. Hiermee voed je de wormen. Wormen kunnen alle organische materialen verwerken, omdat ze hulp krijgen van micro-organismen gaat het sneller als je het klein maakt.
Het volgende kan je erin kwijt:
Biologische en niet-biologische producten kunnen allemaal in het wormenhotel. Ook zijn alle soorten vruchten en groente geschikt (ook citrus, hete pepers, uien, knoflook)
Om ongedierte te voorkomen kun je beter geen brood, vlees, vis en gekookt eten in het wormenhotel doen.
In de middelste bak zit de halfverteerde compost en de wormen.
Bij wormenkwekerijen kun je speciale compostwormen halen of thuis laten bezorgen. Deze wormen, meestal tijgerwormen, zijn goed in het verteren van plantaardig afval. Online zijn er (gratis) afhaalpunten voor dit soort wormen te vinden. Je hebt er ongeveer vijftig nodig. Gewone regenwormen verteren minder gft-afval en zijn dus niet geschikt.
De wormen verwerken het afval in de wormenbak door het te eten en daarna weer uit te poepen. Het composteren begint direct waardoor er, als het goed gaat, geen vervelende geurtjes vrijkomen. Zodra het materiaal er als dikke modder uitziet is het klaar om in kleine hoeveelheden als meststof te gebruiken.
Percolaat is het vocht dat vrijkomt bij het composteren. Deze vloeibare meststof kun je 1:10 verdunnen en bij je (kamer)planten gieten.
In een wormenhotel wordt groen afval omgezet in wormenmest en percolaat. Groen afval bevat ontzettend veel water. Dit water komt vrij wanneer groen afval wordt afgebroken. Het water ofwel de percolaat bevat ontzettend veel voeding en nuttige microben/micro-organismen.
Op deze manier kan er uitwisseling plaatsvinden met microben/micro-organismen. Zet je hotel op een koele en vochtige plek en na ongeveer een half jaar oogst je de allermooiste compost.