Hoe sneller regenwater de grond in kan hoe beter. Daarnaast kunnen tegels op een zomerse dag flink opwarmen en stralen nog lang warmte uit. Wil je van de tegels in je tuin af en weet je niet wat je er mee moet? Sommige gemeentes hebben een service voor het ophalen van tegels. Je kunt de tegels ook verwerken in borders of gebruiken om bloembakken van te maken.
Hoe meer begroeiing, hoe beter de grond vocht vasthoudt en hoe makkelijker je tuin afkoelt in de zomer. En de schaduw die de planten geven zorgen voor verkoeling.
Zet je tuin lekker vol en zorg dat de grond bedekt is met bodembedekkers. Ze zorgen voor een koele bodem in de zomer en nemen extra water op tijdens regenval. Ook bedekken ze de bodem tegen vorst in de winter. Daarnaast zijn bodembedekkers handig om katten ervan te weerhouden in jou tuin te graven en hun behoeften te doen. Het gebruik van bloempotten kan handig zijn voor planten die ’s winters beter beschermt moeten worden tegen de kou of voor woekerende planten zoals munt, maar vergen ook meer onderhoud door middel van bijwateren en verpotten.
Denk ook aan de niet-standaard plekken voor planten, zoals het dak van je huis, of je schuurtje. Zelfs een (dunne) laag groen zorgt al voor veel verkoeling en wateropvang. Let hierbij op dat het genoeg draagkracht heeft. Denk ook al verticaal groen, bijvoorbeeld op een pergola of schutting, daar creëer je ook meteen privacy.
Voor meer informatie zie dit artikel van Rotterdams Weerwoord.
En zie deze pagina van de gemeente voor hulp bij beplanting.
Steen is in de meeste gevallen niet helemaal te vermijden. Jammer, want die kunnen flink opwarmen en blijven lang hitte uitstralen. Door schaduw kun je die hitte verminderen. Zorg bijvoorbeeld dat er schaduw wordt gecreëerd door (witte) zonneweringen, een schaduwdoek of door een flinke struik of boom. Zorg daarbij ook dat de schaduw gecreëerd wordt door natuurlijke materialen die niet teveel warmte vasthouden. Een pergola kan, naast privacy, ook voor schaduw zorgen.
Sla water op voor droge periodes. Een regenton is perfect om in natte periodes regenwater op te slaan zodat dat in droge periodes gebruikt kan worden. Als je wat verder wilt gaan kan je ook regenwater gebruiken om je wc mee door te spoelen. Ook zou je er je auto mee kunnen wassen of ramen mee lappen. Er zit trouwens ook veel minder kalk in regenwater, wat voor planten en schoonmaken extra gunstig is.
Let hier goed op of het water van de af te koppelen regenpijp niet eerst over balkons loopt, en dat er niets anders op is aangesloten dan regenwater. Het komt namelijk nog wel eens voor dat een wasmachine word aangesloten op de regenpijp. In dat geval moet je dat water wel het riool in laten lopen. Regenwater wat over bakstenen of bitumen loopt kan geen kwaad.
Wil je samen met je buren een regenton in jou straat hebben? Deze kan je (met vier andere buren) aanvragen bij Opzoomer Mee, zie deze pagina.
Koppel de regenpijp af zodat de grond goed nat blijft en het riool niet onnodig belast wordt. Kijk goed of er geen wasmachines op de regenpijp worden aangesloten of het water niet eerst over balkons loopt. Als je het regenwater direct je tuin in laat lopen hoef je niet bang te zijn dat het je fundering van je huis aantast, sterker nog: het is juist goed om de grond daar nat te houden. Houten paalfundering kan namelijk gaan rotten zodra het grondwater zakt en ze droog komen te liggen. Iets wat in sommige ‘droge’ wijken al een probleem aan het vormen is.
Overweeg andere oplossingen in plaats van simpelweg de tuin op te hogen. De Rotterdamse veengrond daalt ieder jaar met 10 mm. Door op te hogen zorg je ervoor dat er meer gewicht op de veengrond komt en deze alleen maar verder daalt. Hoog je tuin niet zomaar op maar onderzoek of je houten vlonders op palen kunt maken, zodat je het hoogteverschil tussen je huis en de tuin kunt overbruggen.